Nu este niciun secret: trăim epoca de aur a întâlnirilor online. Firește, nu ne referim doar la anul de glorie 2020, când online-ul a devansat offline-ul în mai toate domeniile. Ne referim la tendința ultimilor ani, când, datorită tehnologiei din ce în ce mai avansate, ne-am putut bucura din plin de o grămadă de site-uri și aplicații online dating.
Am răscolit Internetul, am citit diverse studii și cercetări și am pus cap la cap 12 lucruri cel puțin interesante despre online dating.
Pentru că da, în caz că nu știai, datingul online a devenit o adevărată industrie, care își bazează succesul pe un mix echilibrat de tehnologie, sociologie, marketing și studiul comportamentelor utilizatorilor. Complex, nu? Hai să începem!
Fact #1: Minciuni „nevinovate”
Între 50% și 80% dintre persoanele care folosesc aplicații de online dating strecoară mici minciuni (mai mult sau mai puțin nevinovate) în profilul personal. Se pare că femeile au tendința de a minți în legătură cu vârsta lor, în timp ce aproximativ 40% din bărbați recunosc că au mințit în legătură cu jobul pe care îl au. Oamenii tind, de asemenea, să denatureze puțin adevărul în ceea ce privește înălțimea, greutatea și veniturile.
Noi am zice că indiferent de cât de nevinovate ți se par minciunile, să încerci să le eviți. Ține cont că există și lucruri pe care e recomandat să nu le faci, nici măcar online.
Fact #2: Reprezentare uniformă
Conform unui studiu făcut de eHarmony, utilizatorii de dating apps sunt în proporție de 52,4% bărbați și 47,6% femei. Deși această statistică diferă în mod evident de la un o aplicație la alta, ea indică o reprezentare destul de uniformă.
Fact #3: Ce cautăm de fapt pe dating apps?
Potrivit co-fondatorului Tinder, nimeni nu își face un profil de dating online având în minte o idee clară despre ceea ce caută de fapt. Majoritatea utilizatorilor vor să folosească o astfel de aplicație pentru a se distra. Sigur, de multe ori această distracție duce la relații frumoase care pot prinde contur în lumea reală.
Fact #4: Cum au apărut aplicațiile de dating?
Întâlnirile în mediul online au început cu adevărat în perioada anilor ’60. Doi studenți de la Harvard, Jeff Tarr și Vaughn Morrill, au dezvoltat primul sistem de online matching în 1966. La această primă încercare de online dating au participat 8.000 de persoane, dintre care 52% erau femei. Cercetătorii au rugat utilizatorii să completeze chestionare pe cartele perforare, iar apoi aceste date au fost introduse într-un calculator IBM 1401.
Informațiile obținute au fost ordonate printr-un algoritm special creat, astfel încât potrivirea dintre persoane să fie cât mai reușită. Serviciul a fost numit „Operation Match” și a costat aproximativ 3 dolari de persoană
Fact #5: Online love & marriage
Între 2002-2012, mai mult de o treime dintre cei cuplurile nou căsătorite s-au cunoscut prin intermediul unui site de dating online.
Întâlnirile online (34,95%) au depășit ca proporție modalitățile tradiționale de găsirea a partenerului: cunoașterea viitorului soț/viitoarei soții la locul de muncă (14,09%), recomandările din partea prietenilor (12,4%) și cunoștințele din perioada școlii (7,14%).
De fapt, luând în considerare cifrele, căsătoriile rezultate în urma utilizării unei aplicații de dating au depășit toate celelalte variante la un loc.
Fact #6: Timpul pentru romantism
Conform statisticilor făcute de Match.com, cea mai aglomerată perioadă a anului sau „sezonul de vârf” în ceea ce privește întâlnirile online este între 26 decembrie și 14 februarie.
Mai mult, există și o zi dedicată întâlnirilor, „Dating Sunday”, care este sărbătorită în fiecare an pe 7 Ianuarie.
Fact #7: 25% dintre utilizatorii de dating apps vorbesc în același timp cu 4-5 contacte
Chiar dacă majoritatea dintre noi vrem să credem că suntem singurii de care e interesat partenerul sau partenera noastră de dating online, în realitate șansele ca el sau ea să jongleze între mai multe conversații sunt destul de mari.
Justificarea vine de cele mai multe ori din dorința de a vedea cu cine se formează cea mai bună „conexiune”.
Fact #8: You’ve Got Mail
Tom Hanks și Meg Ryan au intrat în pielea protagoniștilor din filmul You’ve Got Mail și se îndrăgostesc prin intermediul mesajelor online. Filmul a apărut în 1998 și s-a bucurat de un extraordinar succes. Dacă nu l-ai văzut încă, îți recomandăm să îi dai o șansă.
Copyright WARNER BROS.
Fact #9: Alegerea fotografiilor de profil
Imaginile încărcate de utilizatori pe profilele lor de online dating diferă semnificativ în ceea ce privește vechimea pozelor. Mai exact, în medie femeile încarcă poze făcute cu 1 an și jumătate în urmă, în timp ce bărbații folosesc în general poze nu mai vechi de 6 luni.
Fact #10: Ghosting
„Ghosting” este termenul folosit pentru încheierea bruscă a tuturor contactelor cu un potențial partener, fără explicații și preaviz.
Practic, utilizatorul se transformă în… fantomă.
Fact#11: Strămoșul VHS
Serviciile de tipul întâlnirilor video din anii 1980 pot fi considerate un predecesor al întâlnirilor online, funcționând, în principiu, după același sistem. Oamenii apelau la un studio și înregistra câteva minute de filmare – echivalentul profilului actual. Ca parte a procesului, utilizatorii primeau periodic o casetă video cu alte profiluri, cât și informații de contact.
Dacă ai timp liber și vrei o doză sănătoasă de râs, poți vizualiza câteva clipuri aici.
Fact #12: Analiza psihologică a utilizatorilor
Conform cercetărilor efectuate de OkCupid asupra utilizatorilor săi, imaginile de profil ale bărbaților au mai mult succes atunci când aceștia nu se uită direct în obiectivul aparatului foto și când nu zâmbesc.
Pe de altă parte, se pare că femeile sunt atrase preponderent de bărbați care poartă culoarea albastru.