,

Blog de smart dating

Trenduri

Dating apps în România: între dragoste și prejudecăți

Cum v-ați cunoscut? Aceasta este poate cea mai frecventă întrebare care li se adresează proaspetelor cupluri, într-o forma sau alta, fie din partea părinților, a prietenilor sau a curioșilor de orice tip. Pentru mulți dintre noi răspunsul este aplicația de dating.

Modul în care ne construim viețile (și implicit relațiile) se schimbă și este clar că tehnologia are un rol cheie în această schimbare. Folosim tehnologia pentru a lucra, pentru a face shopping, pentru a ne relaxa, dar și pentru a gestiona relațiile interpersonale.

Având în vedere popularitatea în continuă creștere a site-urilor și aplicațiilor de online dating, din ce în ce mai mulți cercetători (fie ca vorbim de sociologi, statisticieni sau oameni de marketing) doresc să înțeleagă care este profilul utilizatorului și care sunt motivele pentru care acesta apelează la aplicații de dating.

Pentru a găsi răspunsuri relevante la toate curiozitățile noastre, am parcurs o serie de studii și cercetări disponibile online și am discutat cu utilizatori Entrigd, pentru a putea contura o imagine cât mai corectă a domeniului.

Entrigd app pe iPhone

Uită-te în jurul tău. Cineva de lângă tine tocmai a dat un swipe right

Aplicațiile de dating creează spațiul ideal pentru a întâlni oameni care au caracteristici similare cu ale noastre. Nu vorbim aici de șanse aleatorii, ci de criterii clare pe baza cărora ne sunt sugerați potențialii parteneri pentru relații durabile și semnificative. Având în vedere acest aspect, nu e de mirare că 32% din utilizatorii de dating apps își găsesc jumătatea online.

Motivele pentru care oamenii apelează la o astfel de metodă diferă:  48% o fac pentru distracție, în timp ce unii caută relații serioase, iar unul din zece caută pur și simplu sex (13%).

Un sondaj online realizat de B2B International în colaborare cu  Kaspersky Lab în august 2017 a evaluat atitudinile a 21.081 de utilizatori cu vârsta peste 16 ani din peste 30 de țări. Pe baza concluziilor studiului se poate construi un portret robot al utilizatorului. Evident, aceste date sunt statistice și nu reprezintă o regulă, însă rezultate sunt foarte interesante. Iată cum arată o persoană care încearcă să-și găsească jumătate online:

  • Vârsta cuprinsă între 25 – 33 de ani.
  • Lucrează full-time (63%). Cel mai probabil are o funcție de middle management (20%) sau este  specialist în aria sa de activitate (19%). Din total, se pare că 11% sunt manageri de companie.
  • Cele mai des întalnite hobby-uri pe care utilizatorul tipic le are sunt: călătoriile, sportul, cititul și filmele.

Profilul unui utilizator in Entrigd

Temeri și prejudecăți asociate cu datingul online

Popularitatea de care se bucură orice forma de dating online nu mai poate fi pusă la îndoială în acest moment. Cu toate acestea, este interesant de văzut care sunt principalele temeri asociate datingului online și, poate mai interesant, dacă acestea sunt fundamentate sau nu.

Frica de a fi judecat

Multe persoane încă se tem că vor fi văzute de cunoștințe sau apropiați pe site-uri sau aplicații de dating și au convingerea că vor fi percepute ca... disperate. În timp ce exista o stigmă asociată cu întâlnirile online, societatea a parcurs un drum lung, iar acum utilizăm tehnologia în aproape toate aspectele vieții noastre, inclusiv în a întâlni oameni noi. Popularitatea întâlnirilor în online crește în fiecare zi și oricine te judecă cu siguranță nu merită timpul sau energia ta, nici în viața virtuală și nici în cea offline.

Crearea profilului

Crearea profilului de utilizator, mai exact completarea tuturor informațiilor și găsirea fotografiilor, este considerată adesea cel mai mare hop în toată aventura datingului online. Soluția însă este surprinzătoare: când îți completezi profilul, nu scrie ceea ce consideri că vor alții să citească, ci menționează propriile valori și preferințe. Scopul nu este să placi tuturor, ci să te potrivești cu oamenii care îți seamănă cât mai bine.

În ceea ce privește fotografiile, de ce nu ceri unui prieten să-ți facă câteva poze noi într-un mediu în care te simți confortabil? Folosește poze decente, în ținute casual, care să te reprezinte cel mai bine.

Pentru mai multe sfaturi despre cum să-ți completezi profilul, citește și articolul acesta.

Securitatea online

Este perfect normal să-ți pui probleme legate de siguranța datelor personale în momentul utilizării oricărei platforme online. Este important să folosești doar aplicații sigure, descărcate  din magazine online de încredere (fie că e vorba de Appstore sau de Google Play). De asemenea, ca și în cazul oricărei rețele de socializare online, informațiile personale trebuie să rămână personale. Asta înseamnă că nu este recomandat să furnizăm date despre adresa noastră, despre situația financiară, date bancare sau orice altă informație cu caracter personal.

Entrigd pune mare accent pe siguranța utilizatorilor săi. Ca atare, fiecare profil este verificat înainte de a fi activat. Cu toate acestea, recomandarea de a proteja informațiile sensibile este general valabilă.

Inițierea unei conversații

Scrierea unui mesaj către un match este una dintre cele mai des întâlnite dificultăți din rândul noilor utilizatori. Se poate traduce prin frica de a fi respins. Dar dacă nu-mi răspunde? Dar dacă va considera mesajul meu ca o formă de disperare? Toate aceste întrebări nu fac altceva decât să te țină pe loc. Atât tu, cât și match-ul tău va aflați pe o platformă de dating pentru a comunica. Ca să fie mai ușor, fă referire la un hobby comun sau la orice aspect interesant pe care îl observi în profilul celuilalt.

Haide, curaj! O să fie frumos!

Indiferent dacă ai folosit sau nu până acum un tip de servicii de online dating, merită ca pe viitor să le dai o șansă. Vei avea șansa să cunoști oameni cu preocupări similare, cu care vei putea lega prietenii de durată. Noi îți recomandăm Entrigd, aplicația care te aduce mai aproape de oameni faini, așa ca tine.