,

Blog de smart dating

Sfaturi

Educația sexuală - de ce nu și pentru adulți?

Sănătatea este unul dintre cele mai dezbătute subiecte în România, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19.

În ultimele luni, cu toții am auzit o grămadă de sfaturi despre cum să ne protejăm sănătatea noastră și a celor din jur. Ce măsuri de igienă trebuie să luăm? Cum se transmite virusul? Ce simptome există? La cine să apelăm dacă avem simptome? La cine să apelăm dacă suntem afectați psihologic de contextul creat de Sars-Cov-2?

În mod paradoxal, toate aceste sfaturi sunt considerate normale în contextul unei boli noi care circulă liber prin populațiile lumii, în lipsa unui vaccin. Dar în momentul în care vorbim de boli cunoscute, interesul scade drastic.

Și acest lucru se vede și în cazul bolilor cu transmitere sexuală:

  • Igiena intimă? Toată lumea știe cum să se spele, nu?
  • Cum se fac copiii? Doar nu știi?
  • Protejarea de boli cu transmitere sexuală? Subiect tabu.
  • Doctori dacă ai o problemă? Rușinos.
  • Controale periodice pentru prevenirea unor afecțiuni grave, precum cancerul de col uterin? Pfff. Ești paranoic, nu o să aibă nimeni nimic.
  • Consimțământ? Scuze, ce?

Nu putem să continuăm să ne prefacem ca sexul nu este o parte normală și naturală din viața unui adult. De-aceea, este mai bine să lași un adult care știe răspunsul la întrebările de mai sus să răspundă. Întrebările oricum există, doar nu sunt comunicate către părinți.

Din păcate, ele apar prea târziu, când apare o problemă. Chiar dacă nu apare nicio problemă și niciun tânăr nu trece printr-o sarcină nedorită sau o BTS, vor exista mereu alte subiecte delicate pe care nu le abordează nimeni.

De ce nu putem accepta că întrebările pe care ni le punem despre sănătate în general, atât cea fizică cât și cea psihologică, sunt la fel de importante pentru sănătatea sexuală?

  • Ce măsuri de igienă trebuie să luăm în general? Dar în particular, când vine vorba de menstruația lunară?
  • Cum pot să iau BTS, mai exact? Care sunt simptomele pentru fiecare boală în parte? Cum transmit eu mai departe?
  • Cum poți rămâne însărcinată/cum poți lăsa o fată însărcinată?
  • La cine poți apela dacă crezi ca ai nevoie de un consult sau o testare?
  • Ce alte boli sau afecțiuni poți avea și pe care trebuie să le verifici periodic? Care sunt testele pentru acelea?

Soluții punctuale: Iată lista de doctori, locațiile unde poți merge, unde poți avea consultații gratuite etc.

Aceasta e educația sexuală.

Mai sunt întrebări care scot subiectul din contextul rece și clinic și-l aduc mai mult către partea umană, actul de apropiere, de cunoaștere, de explorare. Unele lucruri trebuie explicate pentru a nu crește roboți detașați, comportamente distructive față de ceilalți sau față de sine, pentru a adresa probleme de imagine și stimă de sine, practic, pentru a recunoaște de ce-ul din spate.

  • Ce faci dacă te simți inadecvat în vreun fel, în legătură cu corpul tău, sexualitatea ta, în legătură cu așteptările tale?
  • De ce e important ca actul sexual să fie consimțit? - da, e foarte probabil să fie nevoie să explici asta tinerilor în creștere care acum își formează părerile în legătură cu rolurile din cuplu și sex.
  • De ce e important să fii atent la cum se simte celălalt, în orice interacțiune? - asta ar trebui abordat la orice vârstă, în funcție de nivelul de înțelegere al copilului

Soluții punctuale: Iată câțiva oameni cu care poți vorbi despre asta, iată niște materiale pe care le poți citi, iată o platformă pe care o poți consulta etc.

Aceasta e educație umană.

Ambele, livrate împreună, ajută la sănătatea sexuală a tuturor.

Educația sexuală nu este un subiect pentru copii. Este un subiect pentru toată lumea. E o informație de interes public.

Fiecare adult are nevoie de siguranță emoțională și fizică, de protecție și de acces la sănătate.

Efectele nocive ale lipsei acesteia se pot vedea ușor în scandalurile de acum. Primul, despre vloggerul pe nume Alexandru Colo Bălan care a stârnit reacții puternice în social media și în rândul activiștilor pentru siguranța femeilor.

Acesta povestește pe canalul său de Youtube despre o experiență cu o minoră, instigând la violență și agresivitate sexuală. Colo este acum anchetat de poliție pentru instigare la violență. Dar răspunsurile primite în social media arată cât de mare este publicul care consumă și aprobă genul acesta de conținut.

Apoi, în urmă cu câteva zile, binecunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a declarat că “fetele care se masturbează clitoridian în adolescență ar trebui să știe că e posibil să li se deformeze centrul sexual de pe scoarță”.

Orice ar însemna asta.

Pe lângă că a fost ridiculizat și atacat pentru asta în social media, asta arată că adulții în România au nevoie de educație sexuală la fel de mult ca și copiii lor.

Un alt exemplu care nu a ajuns la fel de mediatizat pentru că nu implică nicio persoană publică este întrebarea unui individ pe un grup de Facebook:

La care jumătate din comentarii sunt oameni care se opun cu vehemență, într-o confuzie generalizată despre termenii homosexual și heterosexual.

Postarea are acum 980 de reacții și 1.8K comentarii.

Lacune există în rândul adulților de toate vârstele.

Toate aceste tendințe nocive vin în contextul unei culturi de hook-up, puternic promovate de aplicații de dating precum Tinder. Acolo unde imaginea este tot, dar ce se întâmplă în spatele acestei imagini este mai puțin important.

Noi credem că e important ca această imagine să fie la fel de sănătoasă și plăcută și în spatele ușilor închise.

În intimitate, unde fiecare are dreptul la libertate de expresie, dar și obligația responsabilității față de celălalt.

Aici, la Entrigd, susținem comunicarea deschisă și un mod autentic de a interacționa cu cei din jur. Misiunea noastră este de a oferi un spațiu confortabil și sigur de dating online.

Entrigd este o aplicație de smart dating unde încurajăm sinceritatea utilizatorilor și o interacțiune transparentă.

De aceea oferim utilizatorilor aplicației doar profile verificate, cu un proces de onboarding menit să ofere transparență în comunitatea Entrigd.

Știm cum e să treci printr-un swipe nesfârșit de profile cu care nu te potrivești, căutând oameni cu care rezonezi.

Folosim algoritmi de smart matching pentru a găsi cei mai compatibili oameni pentru tine ȘI creăm mediul perfect pentru conversații libere, dar consimțite.

Dacă vrei o interacțiune unde ai mai mult control într-un grup de utilizatori atent selecționați, încearcă Entrigd.